Persbericht – No Border Netwerk Nederland

Utrecht, 2 mei 2012

Lawaaidemotour langs detentiecentra Activisten doen Kamp Zeist, Zaanse bajesboten en Uitzetcentrum Schiphol-Oost aan

Onder de titel ‘Solitours’ organiseert het No Border Netwerk Nederland op zondag 6 mei een tour van lawaaidemonstraties langs drie vluchtelingengevangenissen. De activisten doen achtereenvolgens Kamp Zeist (ca. 12.30 uur), de Zaanse bajesboten (ca 15.00 uur) en het Uitzetcentrum Schiphol-Oost (ca 16.30 uur) aan. Bij de laatste locatie wordt afgesloten met een korte manifestatie met muziek en sprekers. Tijdens de tour wordt geprobeerd live contact te leggen met gedetineerde vluchtelingen. Met de lawaaidemonstraties wil het No Border Netwerk zowel protest tegen het vreemdelingenbeleid, waar opsluiting een van de meest mensonterende aspecten van vormt, als solidariteit met de vastzittende personen laten horen.

Komende zaterdag viert Nederland Bevrijdingsdag, waarbij volledig voorbijgegaan wordt aan het feit dat er nog vele situaties van onvrijheid mede door de westerse (internationale) politiek in stand gehouden worden.

Zo heeft de Nederlandse overheid ondanks vele protesten uit zowel het binnenland als het buitenland nog steeds het onzinnige idee dat vluchtelingen opgesloten moeten worden. Vanaf het moment dat migranten in ons land aankomen lopen zij een grote kans dat zij opgesloten worden in zogenaamde vreemdelingen-detentiecentra; dit geldt ook nog steeds voor gezinnen en kinderen. Bovendien vindt die opsluiting plaats onder slechte omstandigheden: minimale toegang tot medische en juridische hulp, agressieve bewaking, doorlopende intimidatie en manipulatie om medewerking aan terugkeer af te dwingen, zonder enig uitzicht op de duur van de detentieperiode.

Mensen vluchten niet vrijwillig. Grote delen van de wereldbevolking worden al eeuwen in de steeds verstikkendere houdgreep van het westerse kapitalisme gehouden. Het No Border Netwerk staat voor een solidaire wereld zonder grenzen, waarin een ieder vrij is zelf te kiezen waar zij/hij gaat wonen, en voor een einde aan onderdrukking, uitbuiting en uitsluiting. Dit is onmogelijk zonder het kapitalisme en de machtspositie van de westerse elites ten grave te dragen.

Het No Border Netwerk Nederland is een oprichting zijnd informeel netwerk van organisaties en groepen die zich radicaal uitspreken tegen het Nederlandse vluchtelingenbeleid en de praktijken waarin dit vorm krijgt.

Plaats een reactie